Het ontstaan van het Christendom

Het Christendom begon aan het begin van onze Westerse jaartelling, ongeveer 2000 jaar geleden.
Jezus van Nazareth werd aan een kruis ter dood gebracht. Dat gebeurde in een uithoek van het grote Romeinse Rijk in de provincie Judea.
Het Romeinse Rijk omvatte een heel groot gebied. Er woonden mensen met verschillende godsdiensten.
De mensen die in het oosten van het Romeinse Rijk woonden, kwamen het eerst met Christenen in aanraking.

Het volk Israël heeft gedurende 300 jaar veel geleden onder vreemde overheersing. Eerst waren het de Grieken, die hun eigen godsdienst, cultuur en hun beschaving meebrachten. Tenslotte waren het de Romeinen die in 63 voor Chr. aan de macht kwamen. Het Jodendom was ten tijde van Jezus hopeloos verscheurd!
Aan de ene kant stond het koningshuis en de politieke macht, aan de andere kant waren er mensen die het geloof van de vaderen in bescherming namen. Men probeerde ook Jezus te betrekken in deze politieke twisten.
Jezus werd geboren onder de regering van keizer Augustus, die in het jaar 14 stierf. Het werk van Jezus, maar ook zijn dood en opstanding vonden plaats onder keizer Tiberius. Palestina werd eerst bestuurd door Herodus de Grote en zijn drie zoons. Herodus had zich als jong legeraanvoerder in dienst van Rome van zijn beste kant laten zien tegen de opstandige Joden.
De weg lag voor hem open om koning te worden bij de gratie van Rome. Toen dit in Judea een mislukking werd, is er een Romeinse stadhouder (een procurator) aangesteld. De eerste keizers toonden wel respect voor hun onderdanen, maar de Joden en hun godsdienst waren voor hen moeilijk te begrijpen.
Pontius Pilatius en de landvoogden die hem opvolgden, wekten grote ergernis bij de Joden.
De Joden kwamen in 66 na Chr. tot een volledige opstand, die duurde tot Titus in 70 na Chr. Jeruzalem en de tempel volledig verwoeste.

 

Aphrodite(Venus)
Aphrodite(Venus)

Voor de Grieken en de Romeinen waren veel dingen heel normaal.
Beiden aanbaden veel Goden.

Men kon geloven wat men wilde, zolang hij maar een goed burger was en de staat trouw bleef.

Er was geen machtige priester die zei hoe je leven moest. De Goden waren ver weg.

De Griekse godsdienst werd het meest in de stad beleden. Er waren grote feesten.

De Olympische Spelen werden gehouden ter ere van de oppergod Zeus.


hercules
Vulplaat met afbeelding van Hercules uit de tempel van Zeus.

 

Zeus
Zeus

In het theater van Athene werden tragedies en blijspelen opgevoerd. De grote Griekse kunstwerken hadden alle- maal een godsdienstige betekenis.
Het volk was niet tevreden met deze godsdienst. Het gaf geen antwoord op de problemen van goed en kwaad. De goden hadden geen macht.
Toen de Romeinen de Grieken overwonnen, namen ze alle goden over. Ze gaven ze alleen Romeinse namen. Zo werd Zeus de Romeinse God Jupiter, Poseidon, de God van de zee, werd Neptunus; de God van de oorlog Ares, werd Mars.
De bekendste Godinnen waren Artemis (Diana), de Godin van de jacht, Aphrodite(Venus), de Godin van de liefde. Keizer Octavianus regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Chr.
Hij gaf zichzelf de titel Augustus, dat is de Verhevene. Hij werd de eerste heerser over het Romeinse Rijk. Rome werd het bestuurscentrum van het hele Middellandse- Zeegebied.
Keizer Augustus probeerde de Romeinse godsdienst in ere te herstellen.
Hij gebruikte de godsdienst als middel om het volk trouw aan zijn eigen regering te doen zijn.

Romeins theater
Romeins theater

 

Theater Athene
Theater Athene

In het oosten werd keizer Augustus tijdens zijn leven als een God vereerd. Door zijn beleid was er inderdaad vre- de en een goed bestuur gebracht in het Romeinse Rijk.

Alleen al in Palestina waren vier legioenen gelegerd. In Pergamum, aan de westkust van het tegenwoordige Turkije, werd ter ere van hem een grote tempel gebouwd. De Romeinen waren een hard werkend en goed georgani- seerd volk.
In alle landen die ze overwonnen hadden, legden ze een groot netwerk van wegen aan. Ze bouwden aquaducten, thermen en amfitheaters. Ze hieven zware belastingen. Romeinse soldaten waren in het hele rijk gelegerd om de vrede te bewaren.
Ook nieuwe ideeën en verschillende godsdiensten waren voor de machthebbers in Rome geen probleem.

Het Christendom was geoorloofd, omdat het zo veel op het Jodendom leek.
Na verloop van tijd, begon men echter d e keizeraanbid- ding te gebruiken om de trouw aan de staat te bewijzen. Keizer Domitianus (81-96) eiste van zijn volk, dat men hem aanbad als Heer en God. Door dit veranderden de Christenen totaal! Ze weigerden! Ze gingen voor hun geloof vechten, om de God die Jezus predikte alleen te aanbidden. Verander je leven.
De voorloper van Jezus was Johannes. Johannes predikte in de woestijn van Juda

Romeinse Thermen
Romeinse Thermen

 

Jezus kwam uit Galilea naar Johannes aan de rivier de Jordaan en wilde zich, net als zoveel anderen, door hem laten dopen. Johannes verzette zich. Voor mij is het nodig dat U mij doopt. Waarom komt U bij mij?
Jezus antwoordde: op deze manier voeren wij Gods wil uit.
Johannes stemde daarmee in.
Toen Jezus gedoopt was en op de oever van de Jordaan klom, zag Johannes de Geest van God neerdalen, zoals een duif neerstrijkt.
Hij hoorde een stem die zei: dit is mijn geliefde zoon, in Hem heb ik welbehagen. Mattheus 3.

Jezus streefde een rijk van vrede na.
Sinds die tijd trad Jezus op in het openbaar, hield toespraken en verzamelde een groep medewerkers om zich heen.
Bij het Meer van Galilea, zag Hij twee broers, Simon- Petrus en Andreas. Beide vissers waren bezig hun netten in het meer te werpen. Hij zei tegen hen: kom met me mee, dan maak ik mensenvissers van jullie.
Zij lieten hun netten liggen en sloten zich bij Hem aan. Verderop zag Hij twee andere broers, Jacobus en Johannes, die met hun vader Zebedeus in hun schip bezig waren met het herstellen van hun netten. Hij riep hen en ook zij gingen met Hem mee en verlieten het schip van hun vader. En Jezus trok rond in het land Galilea, predikte het evangelie van het Rijk van God en genas alle ziekten.
Men bracht de zieken naar Hem toe en Hij maakte hen gezond.
Mattheus 4.

Jezus icoon



Projecten groep 7 en 8

Spelletjes groep 7 en 8

Dilemma's groep 7 en 8

Het verhaal

Links

Stromingen