Project ‘Voor wat hoort wat’

Algemeen

Er wordt voor het opvragen van diverse beeldfragmenten gebruik gemaakt van teleblik. Dit moet de school zelf (kosteloos) aanvagen: zie teleblik.nl -> Inloggen.

Prentenboeken on line, wellicht een betekenisvolle aanvulling bij één van de lessen

Projectlijnen


Projectlijn A

Les 1
Les 2
Informatieblok ‘Roodland en Geelland’

`Het verhaal gaat over mensen die in twee landen wonen, Roodland en Geelland. Op de grens van die twee landen loopt een rivier. De mensen komen daar niet overheen. Ze kijken wel uit. Ze vertrouwen elkaar voor geen meter en ze hebben allerlei vooroordelen. De Roodlanders schelden de Geellanders uit voor luilakken en friet-met-mayonaise-hoofden. Andersom zeggen de Geellanders dat de Roodlanders rood zijn omdat ze elkaar zo vaak slaan. Zo schelden ze elkaar uit en het scheelt niet veel of ze gaan vechten. Totdat in een heel droge zomer het water in de rivier zo ver zakt, dat de kinderen van Roodland en Geelland bij elkaar een kijkje kunnen gaan nemen. En op een dag springen ze over de stenen die op de bodem van de rivier liggen naar de overkant. Daar praten en spelen ze met elkaar. Ze ontdekken dat er helemaal niets klopt van al die vooroordelen. Ze moeten ook erg lachen, want ze horen van elkaar dezelfde mopjes over de Roodlanders en de Geellanders. 's Avonds gaan de kinderen weer naar hun eigen land en naar huis. Ze vertellen hun ouders van de ontmoeting. Die schrikkener van. Ze roepen allemaal heel boos: `Wat? Hebben jullie met Roodlanders gepraat? Zijn jullie bij de Geellanders geweest?' `Voor straf mogen jullie drie dagen niet naar buiten.' De volgende dagen is het heel rustig in Roodland en in Geelland. Alle kinderen zitten binnen. Maar na drie dagen zijn ze de kinderen van de overkant niet vergeten. Opnieuw zoeken ze elkaar op. Ze bedenken eens schitterend vredesplan. Ze bouwen van stenen in de rivier een brug. En zo is het gekomen dat de mensen van Roodland en Geelland vrienden met elkaar werden.'

http://www.vandijk.se/index_2000/prive/brug_arnh.htm


Les 3
Les 4

Projectlijn B

Les 1
Les 2
Les 3
Les 4

Projectlijn C

Les 1
Les 3
Les 4

Projectlijn D

Les 1
Les 2
Informatieblok ‘Mierenplaag in boeddhistische tempel’

Boeddhistische monniken breken zich het hoofd over hoe ze een Maleisische tempel kunnen vrijmaken van een mierenplaag zonder de insecten te doden. Hun levensbeschouwelijke overtuiging verbiedt enig geweld tegen mensen of dieren. De Honh Hock See tempel in de noordelijke staat Penang wordt nu al een jaar geplaagd door stekende rode mieren, aldus een woordvoerder van de tempel. Een bezoeker werd vorige maand gebeten en moest daarvoor in het ziekenhuis worden behandeld. Geprobeerd is de mieren met een stofzuiger te verwijderen en ze in een nabijgelegen bos los te laten, maar dat bleek niet afdoende. Voorlopig is een waarschuwingsbord geplaatst. In de tempel wonen zo'n tien monniken en het heiligdom wordt bezocht door honderden volgelingen.

Bron: www.waarmaarraar.nl/pages/re/11425/Mierenplaag_in_boeddhistische_tempel.html

Les 3
Les 4

Projectlijn E

Les 1
Les 2
Les 3
Les 4