Bezinning en gezelligheid
Van een onzer verslaggevers

UTRECHT/AMERSFOORT - Ramadan en kerst vallen dit jaar samen. Wat wordt er eigenlijk gevierd? Met kerst gedenken christenen de geboorte van Jezus. In de maand ramadan gedenken moslims dat de profeet Mohamed de eerste van de openbaringen ontving. Die openbaringen vormen samen de koran, het heilige boek van de moslims.

De maand ramadan is een periode ven bezinning. Een gelovige moslim wordt geacht in die maand niet te eten en te drinken na zonsopgang, geen seks te bedrijven en niet te roken. Eten en drinken mag alleen als de maan aan de hemel staat.

De heilige maand ramadan is echter ook de gezelligste van alle maanden. In het donker is het least. Marokkanen noemen dat iftar. Met het eten ven wat dadels, het drinken van water en het opzeggen van een gebed, wordt het einde van de dagelijkse vastenperiode afgekondigd. Dan is er koffie en wordt er hariera, een speciale ramadansoep, gegeten.

Turken gaan zodra het donker is eerst uitgebreid eten. Bij da maaltijd tijdens de ramadan hoort traditioneel linzensoep en sütlac, een rijstpuddinkje. Na het eten gaan Turken aan het avondgebed.

De maand ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest, het belangrijkste feest voor moslims. Volwassenen bewaren goede herinneringen aan het Suikerfeest (zo genoemd vanwege het vele snoepgoed) in hun kindertijd. Kinderen krijgen nieuwe kleren, veel lekkers en cadeautjes. Families komen bij elkaar op visite en eten en drinken samen. Ruzies worden bijgelegd.

De ramadan wordt volgens de 'westerse' jaartelling elk jaar op een ander tijdstip gevierd. Ramadan betekent letterlijk 'vastenmaand'. De islamitische jaartelling rekent met maanmaanden en die duren korter dan da 'westerse' maanden: op een heel jaar scheelt dat 11 dagen. Daarom begint de ramadan elk jaar 11 dagen eerder. Dij jaar valt de ramadan precies gelijk met de kerstperiode.

Tijdens het kerstfeest wordt de geboorte gevierd van Jezus Christus, zoon van God, die op aarde kwam om er vrede te brengen. Dat christelijke feest vindt elk jaar op hetzelfde tijdstip plaats. Jezus zou zijn geboren op kerstavond, 24 december. De twee volgende dagen, 25 en 26 december, is het Kerstmis.

Het kerstfeest anno 1999 wordt niet alleen gevierd door gelovigen. Ook nietkerkelijken vieren een feest van licht en gezelligheid, met familie en vrienden.

 

Terug naar de vorige pagina