Elke dag zegt de mobiel: ‘Je moet dood’
Pesten, door Edwin Kreulen
2001-02-27

AMSTERDAM - Elke dag krijgt Kim (12) wel een bericht op haar mobiele telefoon. De boodschappen variëren van 'Je moet dood' tot 'Ze gaan je van school trappen', en het is niet te achterhalen wie ze verzendt.

Het elektronisch pesten heeft een hoge vlucht genomen. Bijna een op de vijf kinderen onder de dertien jaar is wel eens gepest via internet of mobiele telefoon.

Jongeren tussen de dertien en achttien jaar worden zelfs nog vaker elektronisch gepest: een op de drie van deze groep heeft er last van.

Dat blijkt uit een peiling onder ruim honderd kinderen, die is uitgevoerd door de Kinderconsument (een organisatie voortgekomen uit Jantje Beton, die zich beijvert voor kindvriendelijke producten) en de internetsite Surfkids.nl. Het is de eerste keer dat de omvang van elektronisch pesten in Nederland in kaart is gebracht.

Uit de peiling, die binnenkort wordt gepubliceerd, blijkt ook dat vijftien procent van de jongeren toegeeft wel eens een pesterige email of sms-bericht te verzenden; drie procent doet dat zelfs regelmatig. Leerlingen op de basisschool zijn minder openhartig: slechts vier procent geeft toe elektronisch te pesten en de helft van hen doet het naar eigen zeggen regelmatig.

Kinderen vinden dat behalve de pestkop en de gepeste ook ouders, de school en internet/telefoniebedrijven verantwoordelijk zijn voor het elektronisch pesten.

Kim houdt het pesten angstvallig stil: haar ouders weten van niets en ze heeft in werkelijkheid dan ook een andere naam. Het helpt niet als ze haar telefoon uitschakelt, want zodra ze het apparaat weer inschakelt ontvangt ze het bericht.

Niet alle pesterijen zijn zo grof van aard als bij Kim. ,,Het kan ook gaan om grapjes, het ligt er sterk aan hoe kinderen dat oppakken'', zegt B. Delver van de Kinderconsument. ,,Maar als er sprake is van een patroon, zoals bij dit meisje, dan is het ernstig. Vooral omdat het niet te achterhalen is.''

Kim krijgt op het scherm van haar telefoon geen afzender te zien, en vermoedt daarom dat het bericht via een internet-site wordt verstuurd. Maar achterhalen kan ze het niet.

,,Zo iemand wordt er behoorlijk paranoïde van'', zegt Delver. ,,Het kan van een medeleerling komen, maar ook van een leraar of iemand anders.'' Delver hekelt het feit dat internet-providers niet willen meewerken aan een manier om het elektronisch pesten te traceren.

,,Ik weet dat het technisch lastig is'', geeft Delver toe, ,,maar iemand als een schooldecaan moet toch de afzender kunnen opvragen, zodat de pester op zijn of haar gedrag kan worden gewezen.''

De PvdA presenteerde eerder deze maand een plan om scholen waar kinderen ongestraft gepest worden, aansprakelijk te stellen voor de schade die kinderen ondervinden.

 

Terug naar de vorige pagina