Kinderen wordt leven elektronisch zuur gemaakt
ANP

Kinderen worden steeds vaker elektronisch - per computer of gsm - gepest. Daarbij is elektronisch pesten soms grover en belastender, levensgevaarlijk zelfs, dan ‘gewoon’ pesten. Tijd om de noodklok te luiden.

‘Jessica is een hoer. Ze doet het met iedereen’. De boodschap verscheen onlangs op de computers van een basisschool. Computerpesten maakt opgang en de instellingen maken zich zorgen. Pesten via de telefoon en computer kan nog belastender zijn dan lijfelijk pesten, stelt B. van der Meer van het Algemeen Pedagodisch Instituut (APS).

Nog een geval, zeer onlangs ergens in Nederland. Ouders zien hun 16-jarige zoon ’s avonds zonder goede reden steeds vertrekken op de fiets, zonder licht nog wel. Ze bespreken de zaak met hun kind. Dan komt het verhaal eruit. De jongen wordt gepest door twee klasgenoten. Hij wilde ’s nachts een eind aan zijn leven maken door gevaarlijk te gaan fietsen - zonder licht inderdaad. De twee pesters, wetende van deze zielenood, zenden hem vervolgens ter aanmoediging een sms-bericht: ‘We hopen dat je kerst niet haalt.’ Het zijn zomaar twee praktijkvoorbeelden, maar wel duidelijk van de laatste tijd: elektronisch pesten is makkelijk, kan vaak anoniem en heeft grote gevolgen. Het zijn de nieuwe media die op deze manier worden misbruikt, stelt Van der Meer van het APS. We weten daar als volwassenen veel te weinig van. We realiseren ons pas sinds kort dat kinderen spieken met behulp van sms. Kinderen van deze tijd gebruiken deze technieken, en wij gaan er als volwassenen nog steeds te vaak ten onrechte vanuit dat het kinderspelletjes zijn.’

‘Hoe erg het kan zijn, weet J. Hoogmoed. Zijn kind werd van school gepest. Sindsdien beheert Hoogmoed de website www.pesten.net, goed voor 40.000 bezoekers per jaar, en alleen in de afgelopen week al 3000 deelnemers aan de chatboxen. Hoewel elektronisch pesten volgens hem nog geen epidemie is, zijn bepaalde stelregels al wel van kracht, aldus Hoogmoed. ‘Jongeren moeten in hun enthousiasme in elk geval niet met naam en nummer in chatboxen meedoen. Je maakt jezelf dan kwetsbaar. Kijk uit. Want via de computer en gsm pesten is gemakkelijk en laf. Er zijn progammas waarmee je anoniem e-mails kunt verzenden. Dan kun je iemand makkelijk bestoken.’

‘Het elektronisch pesten stelt scholen voor problemen. Een Blaricummer basisschool kreeg de afgelopen maanden met het fenomeen te maken. Een leerlinge werd met naam en telefoonnummer ‘te koop’ aangeboden op een seks-site door twee medeleerlingen. Eerder al kreeg een school in Groningen met het fenomeen te maken. De Hogeschool van Groningen stelde een vertrouwenspersoon in, de school in Blaricum maakte gisteren bekend dat het internetgebruik onder de loep wordt genomen.

Maar dit is lastig voor scholen, weet R. Limper van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). Pesten via de nieuwe media gebeurt in het geheim. In Groningen is zeer adequaat omgesprongen met het probleem. Dat mag als voorbeeld dienen. Maar probleem is dat het slachtoffer er wel eerst mee naar buiten moet komen en juist die coming out is heel pijnlijk. Het gebruik van internet op school zou volgens de VOO inzet moeten worden van een ‘nationaal debat’. Een voorstel daartoe hebben we inmiddels ingediend bij het ministerie van Onderwijs, zegt Limper. Het is hard nodig, want dit is net zo erg als lijfelijk pesten: het effect is ernstig.Het is een probleem dat we nog de kop in kunnen drukken, maar dan moet er wel wat gebeuren.

 

Terug naar de vorige pagina