Gepest op school, maar door wie?
ENSCHEDE - Pesten is van alle tijden. Anoniem pesten via internet hoort daar bij. Gesprekken in de klas en een luisterend oor dat een gepeste kan vertrouwen bieden soelaas. Scholen in Twente en de Achterhoek hebben dat zelf ondervonden.

‘Ik vergelijk het met het uitdelen van 100.000 pamfletten op het schoolplein. Iedereen kan het lezen, maar het is moeilijk te achterhalen van wie het afkomstig is.’ Rector W. Kok van scholengemeenschap Het Assink in Haaksbergen werd een jaar geleden geconfronteerd met elektronisch pesten. Een paar leerlingen maakten op een internetsite een mede-leerling behoorlijk zwart.

‘Pesten is van alle tijden. Daarvoor worden helaas ook moderne middelen ingezet’, betreurt G. Klein Kranenborg, rector van de Winterswijkse scholengemeenschap De Driemark. Zo’n twee jaar geleden werden op zijn school leerlingen in de kraag gevat die een schoolgenootje pesten via een internetsite.

Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) in Almere zijn tien gevallen bekend waarin kinderen via computer of berichtjes op een mobieltje anoniem zijn gepest. Omdat veel kinderen er niet voor uit durven te komen mag dat aantal gerust met tien vermenigvuldigd worden, vindt directeur R. Limper van VOO. Uit bescherming van privacy wil hij geen cijfers noemen voor het Oosten. Actie is noodzakelijk. ‘Als zich een nieuwe vorm voordoet, zoals elektronisch pesten, dan moet je dat direct aanpakken. Voorkomen moet worden dat het populair wordt’, vindt Limper.

Belangrijk is dat pesten bespreekbaar wordt gemaakt, vertelt locatiedirecteur J. van der Heide van het Stedelijk Lyceum in Enschede. ‘Door gesprekken in de klas willen we afspraken maken hoe we met elkaar omgaan en een wij-gevoel kweken.’ Gepeste leerlingen stappen zo sneller naar een vertrouwenspersoon is de ervaring van Van der Heide, die op het Stedelijk Lyceum geen voorbeelden kent van elektronisch pesten. ‘Een leerling moet niet denken dat hij het pesten zelf heeft uitgelokt. Hij moet weten dat de schoolleiding naast hem staat.’ Praten met betrokkenen heeft zowel op Het Assink als bij De Driemark de lucht geklaard. ‘Door ze bij elkaar te brengen werd de sfeer gelukkig goed opgehelderd’, vertelt rector Kok.
Dankzij technische middelen kon op Het Assink achterhaald worden wie de kwetsende site op de schoolcomputer hadden gemaakt. ‘Maar er zijn wizzkids genoeg die dat weten te omzeilen’, weet Kok.

Bovendien zijn kinderen die anonieme SMS-berichten via hun mobieltje zenden of vanaf de computer thuis pesten ongrijpbaar voor de school. J. Morsink, voorzitter van het directeurenberaad van katholieke basisscholen in Twente en de Achterhoek, vindt dat ook ouders alert moeten zijn. ‘Bovendien, hoe ver zijn we als kinderen op de basisschool met een mobieltjes lopen.’ Katholieke basisscholen in Oldenzaal en omgeving worden binnenkort op het internet aangesloten. Morsink: ‘We gaan een duidelijke etiquette ontwikkelen, net zoals je ook regels hebt in de omgang met elkaar.’

 

Terug naar de vorige pagina