Kunst en fakkels
tegen martelen van kinderen
'Help martelen voorkomen, genezen doet 't nooit meer' is het motto van de campagne 2000 van Amnesty International, waarbij veel aandacht wordt besteed aan het martelen van kinderen. De campagne speelt ook rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, een belangrijke rol bij diverse activiteiten in Overijssel.

Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat martelen nog steeds een wereldwijd probleem is. In meer dan 150 landen worden duizenden mensen, waaronder onschuldige kinderen, door overheidsfunctionarissen geslagen, eenzaam opgesloten, seksueel gemarteld en met de dood bedreigd.

"Nog pijnlijker dan de cijfers is dat martelen kan worden uitgebannen, maar dat dat dus niet gebeurt", aldus de heer Abma, voorzitter van de Nederlandse afdeling van Amnesty International. Door middel van deze campagne hoopt Amnesty te bereiken dat de Nederlandse regering het initiatief neemt tot een gezamenlijk EU-programma tegen martelen.

In het kader van het martelen van kinderen krijgen alle basisscholen op 8 december een Amnesty-scholenmedewerker op bezoek, die les zal geven over mensenrechten. Op deze dag zullen de leerlingen ook kaarten met steunbetuigingen sturen aan kinderen die gemarteld zijn. Voor deze kinderen is dit van grote betekenis. De organisatie kan in het kader van de campagne ook uw hulp gebruiken, door uw medewerking te verlenen aan de zogenaamde bliksemacties; het schrijven van brieven voor mensen die op korte termijn gevaar lopen.


Fakkeltocht
Vanwege het feit dat 10 december op een zondag valt zullen de activiteiten in het teken van de Dag van de Rechten van de Mens, op donderdag 7 december plaatsvinden. 's Middags kunt u een bezoekje brengen aan de speciaal ingerichte Amnesty-stand in het Provinciehuis in Zwolle. 's Avonds organiseert het regiobureau Oost zoals eik jaar een fakkeltocht, waar een ieder aan mee kan doen. De tocht zal bij het Provinciehuis van start gaan en eindigen bij het Zwolse gemeentehuis. Bijzonder dit jaar is het feit dat kunstenares Marycke Naber op die dag één van haar eigen werken aan het college van B en W van Zwolle zal aanbieden. Het thema 'martelen is mensenwerk' geeft de toon van haar kunstwerk aan. Door middel van het aanbieden van een dergelijk kunstwerk hoopt amnesty de lokale overheid op symbolische wijze te overtuigen van de ernst van het martelen in de wereld.

Voor meer informatie over de bliksemactie of over één van de andere activiteiten, dan kunt u contact opnemen met het regiobureau Oost van Amnesty International (038 - 421 31 95). U kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de website www.amnesty.nl

Buenos Aires:
Isabel Allende helpt mee
van het Paleis van Justitie een
'martelvrije zone' te maken.


Terug naar de vorige pagina