SMS is xtrm popi en pr8ig
Vooral jeugd omarmt nieuwe manier van communiceren

Je kunt er mee flirten, doorgeven dat een vergadering is verzet of gewoon de tijd verdrijven. Het verzenden van korte tekstberichtjes via de mobiele telefoon: kortweg SMS (Short Message Service). De telecom-aanbieders gaven vorig jaar al miljoenen berichtjes door.

Door Frederike Krommendijk

SMS bestaat sinds de commerciële introductie van de mobiele telefoon, in 1995. Maar dat het versturen van de korte berichtjes zo'n hype zou worden kon toen nog niemand bevroeden.
Wie een beetje oplet kan op straat menig beller ontwaren die de mobiel niet aan zijn oor heeft, maar er op kijkt of er een berichtje op aan het tikken is. 'De grootverbruikers van SMS zijn de jongeren. Maar ook de zakelijke markt laat een duidelijke stijging zien. Je kunt er simpel en snel een afspraak mee maken, je kunt even iets kwijt, het is razend populair', zegt Carla van Lomwel van KPN Telecom.

Dit bedrijf stuurde vorig jaar alleen al 30 miljoenen SMS-jes per maand door. Ter vergelijking: bij de introductie van SMS in 1995 waren dat er nog maar zo'n 100.000, drie jaar later een dikke twee miljoen per maand. Pas toen ook mensen zonder abonnement en met een pre-payed mobiel konden SMS-en, twee jaar geleden, kwam de grote explosie. Vooral de jeugd omarmde het nieuwe communicatiemiddel, want voor twee kwartjes per berichtje is de verleiding groot iemand te verrassen.

De SMS is niet geschikt voor lange verhalen, er mogen maar 160 tekens in. Om dat probleem te ondervangen, is met name de jeugd razend inventief, er zijn complete lijsten in omloop met handige afkortingen en tekentjes om stemmingen aan te geven (smileys en saddies, zie ook het kader).
'Je moet natuurlijk toch een soort telegramstijl ontwikkelen, je kunt geen hele verhalen schrijven. Persoonlijke voornaamwoorden laat je sowieso al weg, het is een beetje staccato. Maar door al die afkortingen en tekentjes is wel een heel eigen taal ontstaan en dat vindt vooral de jeugd leuk', zegt Van Lomwel.
Een SMS-je typen gaat sneller dan een brief schrijven of mailen, je kunt het overal doen, de kosten zijn lager dan van een kort telefoongesprekje met je mobiel en hoe meer berichtjes er al piepend op je mobiel verschijnen, hoe groter je populariteit.

Het abc van SMS
In een SMS kun je maar 160 tekentjes kwijt. Daarom zijn er tal van afkortingen in omloop. Om gemoedstoestanden aan te geven kunnen smileys of saddies worden toegevoegd. Wie de mobiel op z'n kant houdt, ziet gezichtes in plaats van leestekens. In het nieuwe boekje
W8 ff! van Martijn van Stuyvenberg
staan er heel veel. In het boekje
ook anecdotes over SMS,
erotische verhalen en
moppen.

Wie net met SMS begint zit er vreselijk te stoethaspelen, want om de letters te vormen moet je meerdere malen op de cijfertoetsen drukken. Maar al doende leert men en fabrikanten spelen met handige voorzieningen op de mobieltjes in op de rage.
Zo kan de Nokia 3310, momenteel een razend populair toestel, zelf woordjes vormen. Wie de 2 indrukt, krijgt een a, een b, of een c, het toestel kiest zelf welke letter het moet worden in combinatie met al eerder ingetoetste letters enj zo gaat het een stuk sneler.

Mensen met een mobiel abonnement vinden de verstuurde SMS-jes op de rekening terug. Wie een pre-payed toestel heeft, moet een SMS-tegoed aanmaken van een tientje door een spezial numer te bellen en kan dan 20 berichtjes verzenden.
KPN heeft een nieuw abonnement geïntroduceerd, Hi Profile, waarbij de abonnee niet alleen gratis belminuten krijgt elke maand, maar ook SMS-jes gratis kan versturen, een reactie op de enorme populariteit van het medium.

In het buitenland kan iedereen SMS ontvangen, miets de mobiel het natuurlijk sowieso doet, wat bijvoorbeeld in de USA niet het geval is. Abonnementhouders kunnen ook berichtjes terugsturen en vinden de kosten later op hun rekening terug.
Sommige buitenlandse operators rekenen een toeslag voor deze service.
Met een pre-payed mobiel kunnen in het buitenland wel berichtjes worden gelezen, maar er kan niets worden teruggestuurd. Het SMS-tientje is immers aan de Nederlandse provider betaald en daar kan de buitenlandse maatschapij niets mee.
Om te kunnen SMS-en moet in de telefoon eenmalig het nummer van de berichtencentrale worden geprogrammeerd. Wie ook in het buitenland wil SMS-en moet er goed opletten dat dit begint met 0031 of +31.

Berichtjes bewaren is leuk, vooral als ze van een geliefde komen, maar de opslagcapaciteit van een mobieltje is beperkt. Sommige telefoontjes hebben naar drie berichtjes hun geheugen al vol en kunnen dan geen nieuwe boodschapjes aan. Regelmatig wissen dus.
Via SMS is er allerlei informatie op te vragen. Zo kan via de internetsite van de ANWB file-informatie worden aangevraagd, maar er zijn ook instellingen en bedrijven die bijvoorbeeld het weerbericht, voetbaluitslagen of het ovulatiemoment van een vrouw doorgeven.

Wie twee kwartjes per berichtje te veel vindt, kan op het internet naar diverse sites gaan die gratis SMS aanbieden. Het berichtje wordt dan niet op de mobiel ingetikt, maar op de pc en dan naar de mobiel van de ontvanger gezonden. Gratis, dat wel, maar ook irritant omdat de site er zelf allerlij informatie aan toevoegt. Een vurige liefdesverklaring gevolgd door 'Compac, daar kun je wat mee', is toch al een stuk minder romantisch ...

Wie die extra info voor lief neemt kan bijvoorbeeld naar de gratis sites:
www.lycos.nl/service/sms
www.hotsms.com
www.aircall.ch
www.freesms.net
www.funbreak.nl
Voor deze sites hoef je je niet aan te melden.

Wel aanmelden moet je bij:
www.mtnsms.com
www.quios.com
www.genie.nl
www.soneraplaza.nl
www.crazysms.nl
en
www.icq.com


Terug naar de vorige pagina